Hulpverlener

Waarom een netwerk?
Wanneer je als hulpverlener op basis van een PGB bij iemand aan het werk gaat, ben je vaak alleen. Geen collega die je om raad kunt vragen. Of aan wie je je kunt spiegelen, waar je van kunt leren. Alle problemen zul je zelf op moeten lossen. Dat is ook wel een beetje de charme van het werk maar toch komt er een moment waarop je wel eens wilt weten wat een ander er van vindt. Is het goed wat je doet? Is er wellicht voor een probleem een andere, soms betere, oplossing dan wat jij heb bedacht.

Of zijn er vragen op administratief gebied waar je geen of juist een goede oplossing hebt gevonden en wat je graag kwijt wilt.

Wil je misschien in contact komen met mensen uit jou buurt die ook in het PGB werk zitten om samen eens een avond van gedachten te wisselen?

Dit is dan maar een greep uit waarom een netwerk belangrijk kan zijn.

Mail je vraag en/of opmerkingen en ik zal ze zo vlug mogelijk beantwoorden.

Jacoba Gerritsma
info@govv.nl

Uitgebreide informatie


Werken bij mensen via betaling uit PGB.
Wanneer je besluit om te werken via de PGB-betaling, zullen er een aantal zaken door jezelf geregeld moeten worden.

Na een sollicitatiegesprek met goed gevolg te hebben afgesloten komt er een stuk administratie tevoorschijn. Enerzijds is dat voor de budgethouder maar ook voor jou als hulpverlener moeten er een aantal dingen geregeld worden.

Je sluit een contract af.
Je hebt verschillende soorten contracten. De verschillen zitten in de details:

Arbeidsovereenkomst (maandloon)
Bij dit contract krijg je automatisch elke maand het afgesproken bedrag op je rekening. Wanneer je elke maand exact hetzelfde werkt dan is dit een handig contract. Wisselt er wel eens iets in uren of in uurlonen dan moet je verder kijken.

Arbeidsovereenkomst (urenbriefjes)
Bij dit contract wordt er aan het eind van de maand een urenbriefje ingevuld. Deze urenbriefjes krijg de budgethouder toegestuurd, nadat het contract is geregistreerd. Wanneer er af en toe uren uitvallen, dan is dit contract een goede optie. Aan het eind van elke maand zijn alle uren verrekend en begin je de volgende maand weer met een schone lei.

Bereken je uurloon.
Wanneer je particulier aan het werk gaat, en kiest voor de optie “Opting in” dan ben jezelf verantwoordelijk voor het afdragen van premies en eventuele andere verzekeringen. Hieronder volgt een lijst met aandachtspunten:
  1. Je begint met een “kaal” uurloon. Dit is het uurloon wat je in ieder geval over wilt houden, vaak gebaseerd op het netto-uurloon van iemand die in een vergelijkbare situatie werkt binnen een instelling/bedrijf.
  2. De belasting heft loonbelasting over dit “ kale” uurloon. De loonbelasting is 37% van het uurloon. Dus je neemt 37% van je “kale” uurloon en dat tel je bij je “kale” uurloon op. Deze belasting zal door de SVB ingehouden worden.
  3. Vakantietoeslag ( wat een werknemer spaart en in mei krijgt) verwerk je ook in je uurloon. Dat is 8% van je “kale”uurloon. Ook deze uitkomst tel je bij 1 en 2 op.
  4. Vakantie uren. Wanneer je kiest om deze uren uit te laten betalen en geen vakantie uren op te nemen dan reken je 7,69% van je “kale” uurloon, en telt dit er ook bij op. Kies je voor opnemen van vakantieuren dan is de regel: bij 13 gewerkte uren krijg je 1 vakantieuur. Werk je een heel jaar bij iemand dan heb je recht op 4 weken betaalde vakantie per jaar.
  5. Verzekering. Je neemt de jaarpremie en deelt dit bedrag door het aantal uren op jaarbasis. En ook deze uitkomst tel je bij de vorige op.
  6. Pensioen. Je kunt wel in een pensioenfonds. Maar vaak kiest men ervoor om zelf een spaarrekening te openen. Een goede vuistregel is 10% van je “kale” uurloon.
  7. Ziektekostenwet (inkomensafhankelijk): een gemiddelde is € 1,35 (5,1%). tel dit op bij het “kale” uurloon. Dit wordt ook ingehouden door de SVB.
  8. Zoals je ziet is het een rekensom. Wanneer je stap voor stap alle bedragen uitrekent en onder elkaar zet, dan rolt daar je uurloon uit. Het is even ervoor gaan zitten maar moeilijk is het niet.
Belasting:
Wil je als zelfstandige zonder personeel aan het werk dan moet je voor de belasting een verklaring arbeidsrelatie invullen. Een formulier dat is aan te vragen bij de belasting of via hun site te downloaden. Deze moet uitmonden in een VAR Winst uit onderneming. Daarnaast moet je in ieder geval voldoen aan twee criteria:
  1. meer dan 1225 uur per jaar werken.
  2. meer dan twee opdrachtgevers op jaarbasis.
Kopiëren:
Van alles moet je een kopie maken. Zowel voor jou als voor de budgethouder. Zo heb je altijd bewijs dat iets er is.

Verzekering:
Wanneer je particulier bij iemand werkt ben je niet voldoende verzekerd. Je WA-verzekering is goed voor iets materieels wat kapot gaat, maar wanneer het de klant betreft is het verhaal anders. Het geijkte voorbeeld is: iemand valt en raakt in het ziekenhuis. Wie draait voor die kosten op. De verzekeraar van de klant gaat dat uitzoeken en ben jij verantwoordelijk dan leggen ze de rekening bij jou neer. Daar moet je voor verzekerd zijn. Een goed assurantiekantoor moet je daarbij kunnen helpen. REGEL DIT VOOR JE AAN HET WERK GAAT.

Wijzigingen in contract:
De budgethouder heeft wijzigingsformulieren, zodat je vrij eenvoudig dingen recht kunt zetten of veranderen. We maken allemaal wel eens een fout of de hulpvraag kan soms ook razendsnel veranderen en jou contract dan ook.

Vrij beroep:
Werken bij een PGB-betaling is vrij van BTW. Dit komt omdat je in een thuissituatie werkt op basis van een medische indicatie.

Reiskosten:
Je kunt dit zelf bepalen. Zelf reken ik € 0,19 per kilometer ( dan hoef je er geen belasting over te betalen). Let op reken heen en terug! De reiskosten verwerk je in het uurloon. apart vermelden mag niet meer. Een voorbeeld: Je uurloon is €20,00 en je reiskosten bedragen € 5,00. Je werkt twee uur in het gezin dus je uurloon wordt dan: €22,50. Voor de belasting moet je wel de reiskosten weer apart opgeven dus noteer in je eigen administratie het juiste bedrag voor de reiskosten.

Vele variaties mogelijk:
Een gezin wat via het PersoonsGebondenBudget hulp zoekt kan kiezen uit vele variaties. Ook binnen GoVV zijn deze variaties zichtbaar. Enkele voorbeelden: de hulpverlener verzorgd de administratie, de hulpverlener gaat mee naar de artsen, er is sprake van buitenschoolse opvang, logeeropvang, dagopvang in het weekeinde, verzorging/begeleiding wordt overgenomen door de hulpverlener, persoonlijke assistentie op school, douchen en aankleden enz. Alle mensen die via GoVV werken vinden het leuk om via al die variaties samen met de hulpvragers de zorg te bieden die nodig is.